[PDF] MCQ On Atomic Structure Questions Answer – For NEET,SSC,RRB,IBPS

 1,965 Views

If you think to prepare chemistry then Atomic Structure is the almost first chapter to prepare. That’s why we discuss most important MCQ On Atomic Structure Questions Answer.

MCQ On Atomic Structure Questions Answer

MCQ On Atomic Structure Questions Answer.
MCQ On Atomic Structure Questions Answer

To Download Free MCQ On Atomic Structure GK PDF then Scroll Down

1. When Dalton’s Atomic Theory published ?
Ans. In the year 1808.

2. “Atoms are neither be created nor destroyed in chemical reaction” – Who said ?
Ans. The greatest scientist John Dalton in Dalton Theory.

3. Based on which theory we known that matter consists of indivisible atoms at first ?
Ans. Dalton’s Theory in the year 1808.

4. Which particles are called fundamental particles in atomic structure ?
Ans. Electron, Proton and Neutron.

Related Post : 100+ Periodic Table Atomic Mass Questions
Click Here For Free Online Test On Atomic Stucture

Electrons

5. Who was discover Electron ?

Ans. J J Thomson in 1897.

6. From which rays electron was discovered ?
Ans. Cathode Rays.

7. Television Picture Tube are made of which ray tube ?
Ans. Cathode Ray Tube.

8. The charge of on electron is ?
Ans. -1.602 × 10ˆ-19 C.

9. Actual mass of Electron is ?
Ans. 9.11 × 10ˆ-13 kg (The mass of electron is consider to negligible).

10. Which is the most lightest particle ?
Ans. Electron.

Related Physics Questions with Answer

Unit, Mass and Errors Motion Force and Law of Motion
Gravitation Work, Power and Energy Centre of Mass and Rotational Motion
Mechanical Properties of Solids Mechanical Properties of Fluids Simple Harmonic Motion(SHM)
Heat, Temperature and Thermodynamics Wave Motion and Sound Optics
Electrostatics Current Electricity Magnetic Effect of Current and Magnetism
Nuclear Physics and Radioactivity Semiconductors Communication

11. The Specific Charge or e/m ratio of an electron is ?
Ans. 1.76 × 10ˆ8 C/g .

12. e/m ratio does not depends upon –
Ans. Nature gas and electrode.

Electron Amounts/Name
Discovered J J Thomson
Charge -1.602 × 10ˆ-19 C
Mass 9.11 × 10ˆ-13 kg
Specific Charge or e/m ratio 1.76 × 10ˆ8 C/g

Protons

13. Who was discovered Protons ?
Ans. E Goldstein in 1886.

14. From which rays protons was discovered ?
Ans. Canal Rays.

15. Proton’s name was given by which scientist ?
Ans. Rutherford.

16. The charge of a proton is ?
Ans. + 1.6 × 10ˆ-19 C.

17. The mass of a proton is ?
Ans. 1.67 × 10ˆ-27 kg.

Proton  Amount/Name
Discovered E Goldstein
Charge + 1.6 × 10ˆ-19 C
Mass 1.67 × 10ˆ-27 kg

Neutrons

18. Who was discovered Neutrons ?
Ans. Chadwick in 1932.

19. The charge of a neutron is ?
Ans. It has no charge. Neutrons are electrically neutral.

20. The mass of a Neutron is ?
Ans. 1.67 × 10ˆ-27 kg (approximately equal to proton).

Neutron Amount/Name
Discovered Chadwick
Charge No Charge
Mass 1.67 × 10ˆ-27 kg

21. Who was discovered positron (e†) ?
Ans. Anderson in 1932.

22. A positron has-
Ans. Positive charge and and its mass equal to electron.

23. Antiproton is
Ans. The antiparticle of proton. Its charge is -e and its mass is equal to the proton mass.

24. In which element does not possess any neutrons ?
Ans. Hydrogen or Protium.

25. Who is consider as the Originator of Modern Atomic Theory ?
Ans. John Dalton.

26. Which atoms are non-reactive atoms ?
Ans. Nobel gas atoms.

27. Which is the smallest atom ?
Ans. Helium atom (radius 32 × 10ˆ-12 m).

28. Which is the largest atom ?
Ans. Cesium (Cs) atom (radius 225 × 10ˆ-12 m).

29. Neutrino and Antineutrino has-
Ans. Energy and Momentum but they have not rest mass and charge.

30. Bason =
Ans. Bason = Meson + Photon.

31. Who proposed that in atom, the negative and positive charges are equal in magnitude ?
Ans. The great scientist Thomson in his “Thomson Model”.

32. From which model we know that neutron placed in the center of an atom ?
Ans. Rutherford Atomic Model in 1911.

33. From which model we know that electrons revolve around the nucleus in well defined orbits of an atom ?
Ans. Rutherford Atomic Model in 1911.

34. What is Atomic number(Z) ?
Ans. Proton number in a atom is called atomic number which is equal to the electron number.

35. What is “Mass Number” of atom ?
Ans. Total number of Proton and Neutron (P+N).

36. What is called Nucleons ?
Ans. Protons and Neutrons are collectively called Nucleons.

37. What is Isotopes of an elements ?
Ans. Having same number of protons or electrons but differ in number of neutrons.

38. Whose isotopes is Deuterium ?
Ans. Hydrogen . Another isotopes of hydrogen is Protium and Tritium/Radioactive.

39. Which elements has maximum number of isotopes ?
Ans. Polonium has.

40. What is Isobars of an elements ?
Ans. Having same mass number but different atomic number.

41. What is Isotones of an elements ?
Ans. Having same neutrons number but different mass of atomic number.

42. What is Isodiaphers of an elements ?
Ans. Chemically different but have similar difference between their number of protons and neutrons.

43. Number of valence electron of Potassium (K) is ?
Ans. 1 (electron distributions 2,8,8,1).

Atomic Structure Test (Practice Now)

Question 1
"Atoms are neither be created nor destroyed in chemical reaction" - Who said ?
A
J J Thomson
B
John Dalton
C
E Goldstein
Question 2
Which is the smallest atom ?
A
Hydrogen atom
B
Helium atom
C
Nitrogen atom
Question 3
What is used to "Study the uptake of phosphorus by plants and transportation of mineral slats within plants" ?
A
Se-79
B
P-32
C
Re-59
Question 4
Who was discovered Neutrons ?
A
J J Thomson
B
E Goldstein
C
Chadwick
Question 5
What is "Mass Number" of atom ?
A
Electron + Proton
B
Neutron + Electron
C
Proton + Neutron
Question 6
The charge of on electron is ?
A
-1.602 × 10ˆ-20 C.
B
1.602 × 10ˆ-19 C.
C
-1.602 × 10ˆ-19 C
Question 7
Which is the most lightest particle ?
A
Protons
B
Neutron
C
Electron
Question 8
Television Picture Tube are made of which ray tube ?
A
Gama-Ray Tube
B
Cathode Ray Tube
C
X-Ray Tube
Question 9
What is Isobars of an elements ?
A
Chemically different but have similar difference between their number of protons and neutrons.
B
Having same mass number but different atomic number.
C
Having same neutrons number but different mass of atomic number.
Question 10
What is used for the treatment of "Blood Cancer (Leukemia)" ?
A
Co-60
B
Na-24
C
P-32
There are 10 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
678910
Return

44. What is valence electron ?
Ans. Electron present in the outermost orbit of the atom.

45. If valence electrons is 5 of element A, then Valency is ?
Ans. Valency => 8-5=3.

46. What is Aufbau principle ?
Ans. In the ground state of atoms, the orbitals are filled in the order of their increasing energies.

47. Meson particle are generally how many types according to charge. ?
Ans. It’s three types, i.e. neural, positively and negatively. All mesons are unstable.

48. What is called those particles which are heavier than the proton ?
Ans. Baryons.

49. The anti-particle of Quark is known as –
Ans. Antiquark.

50. What is called Atomicity ?
Ans. It is the total number of atoms present in one molecule is called atomicity.

51. Avogadro’s number is –
Ans. It is the total number of atoms or molecules present in one mole. Value of avogadro’s number is 6.023 × 10²³.

52. Which atomic model state that the negative charged electrons revolve around the nucleus in different orbits ?
Ans. Rutherford’s atomic model.

53. Actually Electromagnetic Radiation is –
Ans. A form of energy transported in the form of wave.

54. Where all types of electromagnetic radiations, regardless of their wavelength travel at same speed ?
Ans. In vacuum. The speed is 3 × 10⁸ ms-¹.

55. Amount of radio frequency region which is used for broadcasting is ?
Ans. Around 10⁶ Hz.

56. Amount of Microwave region which is used for radar is ?
Ans. 10¹⁰ Hz.

57. What is the frequency of “Visible Light” ?
Ans. 10^15 Hz.

58. What is known as “Photoelectric Effect” ?
Ans. When certain metals like Caesium, Potassium, Rubidium etc. are exposed to light of appropriate frequency, the electrons are ejected from their surface. This phenomenon is called as Photoelectric Effect.

59. Quanta is the another name of –
Ans. Photon.

60. Bohr’s Model is based on –
Ans. Quantisation of energy.

61. According to Bohr’s model, the magnitude of angular momentum of those orbits in which the electrons can move only ?
Ans. Magnitude of angular momentum is an integral multiple of h/2π or it is quantised.

62. Heisenberg’s principle is not applicable to-
Ans. Macroscopic objects.

63. Who was suggested that rules of distribution of electrons into difference orbits of an atom ?
Ans. It was suggested by Bohr and Burry, two great scientist.

64. What is used to find out archaeological objects like an animal fossils and wood plant fossils ?
Ans. Carbon Dating C-14.

65. What is used for the treatment of “Cancerous Tumors” ?
Ans. Co-60.

66. What is used for the treatment of “Blood Cancer (Leukemia)” ?
Ans. P-32.

67. What is used in detection and cur ?e the “Disorder of Thyroid” ?
Ans. I-131.

68. What is used to locate the defect in “Blood Circulations” ?
Ans. Na-24.

69. What is used to detect the cases of “Anaemia” ?
Ans. Re-59.

70. What is used in the detection of disorder in the “Pancreatic Gland” ?
Ans. Se-79.

71. The technique Neutron Activation Analysis is used for –
Ans. Measuring the concentrations of elements present in very small amount.

72. What is used to “Study the uptake of phosphorus by plants and transportation of mineral slats within plants” ?
Ans. P-32.

Cancerous TumorsCo-60
Blood Cancer (Leukemia)P-32
Disorder of ThyroidI-131
Blood CirculationsNa-24
AnaemiaRe-59
Pancreatic GlandSe-79

Atomic Structure Questions Answer PDF

73. Which is the positively charged particle emitted by radioactive element ?
Ans. Alpha ray (α).

74. Nuclear Fission is caused by the impact of –
Ans. Neutron.

75. Long distance photography is facilitated by –
Ans. Infrared rays.

76. Which radioactive pollutant has drawn the attention of the public, due to its occurrence in the building materials ?
Ans. Thorium.

77. The isotope of uranium capable of sustaining chain reaction is –
Ans. U-235.

78. Atom bomb is based on the principle of –
ans. Nuclear fission.

79. Isotopes are separated by-
An. Distillation.

80. What is used as a moderator in nuclear reactor ?
Ans. Graphite.

Leave a Reply