191 Views

Father of Biology – Father of Different Branches of Biology

1. Who is the father of Zoology?
Ans: Aristotle.

2. Who is the father of Biology?
Ans: Aristottle

3. Who is the father of Botany?
Ans: Theophrastus.

4. Who is the father of Modern Botany?
Ans: Linnaeus.

5. Who is the father of Genetics?
Ans: G.J. Mendel.

6. Who is the father of Modern Genetics?
Ans: Bateson.

7. Who is the father of Bacteriology?
Ans: Robert Koch.

8. Who is the father of Immunology?
Ans: Edward Jenner.

9. Who is the father of Microbiology?
Ans: Louis Pasteur.

10. Who is the father of Eugenies?
Ans: Francis Galton.

11. Who is the father of Mutation?
Ans: Hugo de Vries.

12. Who is the father of Cytology?
Ans: Robert Hooke.

13. Who is the father of Mycology?
Ans: Micheli.

14. Who is father of Medicine?
Ans: Hippocrates.

15. Who is the father of Blood groups?
Ans: Landsteiner.

16. Who is the father of Evolutionary ideas?
Ans: Empedocles.

17. Who is the father of Gerontology?
Ans: V. Korenchevsky

18. Who is the father of Endocrinology?
Ans: Thomas Addison.

19. Who is the father of Plant Physiology?
Ans: Stephen Hales.

20. Who is the father of Indian Ecology?
Ans: prof. R. Mishra.

21. Who is the father of Indian Palaeobotany?
Ans: Prof. Birbal Sahani.

22. Who is the father of Taxonomy and Namenclature?
Ans: Carolus Linnaeus.

23. Who is the father of Conditional Reflex?
Ans: Pavlov.

24. Who is the father of ECG?
Ans: Einthovan.

25. Who is the father of Blood Circulation?
Ans: William Harvey.

26. Who is the father of Polygenic Inheritance?
Ans: Kolreuter.

Leave a Reply