[PDF] First In India Male and Female List

 115 Views

So, You are searching for  First In India GK (Male and Female) List then stop. This page can help you to find your answers.

Scroll down this page. Here you can find the full list of First Male and First Female Name in India.

Bonus : You have a chance to check your practice instantly. Here we provide a link for Online Exam on related topic.

First In India Male List

1. Who is first president of India Republic ?

Ans- Dr. Rajendra Prasad.

2. Who is first Prime Minister of free India ?
Ans- Pt. Jawahar Lal Nehru.

3. Who is the first Indian to win Nobel Prize ?
Ans- Rabindranath Tagor.

4. Who is the first President of Indian National Congress ?
Ans- W.C. Banerjee.

5. Who is the first Muslim President of Indian National Congress ?
Ans- Badruddin Tayyabji.

6. What is the name of first Muslim President of India ?
Ans- Dr. Zakir Hussain.

7. Who is the first British Governor General of India ?
Ans. Lord William Bentinck.

8. Who is the first also the last Indian to be Governor General of free India ?
Ans. C. Rajgopalchari.

9. The first man who introduced printing press in India ?
Ans- James Hicky.

10. Who is the first Indian to join the I.C.S ?
Ans. Satyendra Nath Tagor.

11. Who is the first Indian man in space ?
Ans- Rakesh Sharma.

12. India’s first Prime Minister who resigned without completing the full term –
Ans- Morarji Desai.

13. The first Indian Commander-in-Chief of India –
Ans- General Cariappa.

14. Who is first Chief of the Army Staff ?
Ans- General Maharaj Rajendra Singhji.

15. The first Indian member of the Viceroy’s executive council ?
Ans- S.P Sinha.

16. The first President of India who died while in office –
Ans- Dr. Zakir Hussain.

17. The first PM of India who did not face the Parliament ?
Ans- Charan Singh.

18. Who is first Field Marshal of India ?
Ans- S.H.F.J. Manekshaw

19. The first Indian to get nobel prize in Physics ?
Ans- C. V. Raman.

20. The first Indian to receive Bharat Ratna award ?
Ans- Dr. Radhakrishnan

21. Who is the first Indian to cross English Channel ?
Ans- Mihir Sen.

22. The first person to receive Jnanpith awar ?
Ans- Sri Shankar Kurup.

23. Who is the first Speaker of the Lok sabha ?
Ans- Ganesh Vasudeva Mavalankar ( G.V. Mavalankar).

24. The first Vice-President of India ?
Ans- Dr. Radhakrishnan.

25. The first Education Minister of India ?
Ans- Abul Kalam Azad.

26. Who is the first Indian Air Chief Marshal ?
Ans- S. Mukharjee.

27. The first Home Minister of India ?
Ans- Sardar Vallabh Bhai Patel.

28. The first Indian Naval Chief ?
Ans- Vice Admiral R. D. Katari.

29. The first judge of International Court of Justice ?
Ans- Dr. Nagendra Singh.

30. The first person to receive Paramveer Chakra ?
Ans- Major Somnath Sharma.

31. Who is the first person to reach Mt. Everest without oxygen ?
Ans- Sherpa Anga Dorjee.

32. The first Chief Election Commissioner ?
Ans- Sukumar Sen.

33. The first person to receive Magsaysay award ?
Ans- Acharya Vinoba Bhave.

34. The first person of Indian origin to receive Nobel Prize in Medicine ?
Ans- Hargovind Khurana.

35. Who is the first Chinese traveller to visit India ?
Ans- Fahein

36. Who the first person to receive Stalin Prize ?
Ans- Saifuddin Kitchlu.

37. Who is the first person to resign from the central cabinet ?
Ans- Shyama Prasad Mukherjee.

38. The first foreigner to receive Bharat Ratna ?
Ans- Khan Abdul Ghaffar Khan.

39. The first person to receive Nobel Prize in Economics ?
Ans- Amarty Sen.

40. The first Chief Justice of Supreme Court ?
Ans- Justice Hiralal J. Kania.


Download List Of First In India Free – Click Here

First In India Female List

1. The first lady to became “Miss World” –
Ans- Rita Faria.

2. The first female fighter pilots in Indian Air Force –
Ans- Avani Chaturvedi, Bhavna Kanth and Mohana Singh.

3. The first woman M.D. of State Bank of India-
Ans- Arundhati Bhattacharya.

4. The first woman to receive Jnanpith award-
Ans- Ashapurna Devi.

5. The first woman to receive Bharat Ratna-
Ans- Mrs. Indira Gandhi.

6. The first woman to receive Nobel Prize-
Ans- Mother Teresa.

7. The first woman to cross English Channel-
Ans- Aarti Saha.

8. The first woman to receive Ashoka Chakra-
Ans- Nirja Bhanot.

9. The first woman IPS Officer-
Ans- Mrs. Kiran Bedi.

10. The first and the last Muslim woman ruler of Delhi-
Ans- Razia Sultana.

11. The first woman chairperson of Indian Airlines-
Ans- Sushma Chawla.

12. The first woman Air Vice Marshal-
Ans- P. Bandopadhyaya.

13. The first woman Lieutenent General-
Ans- Puneeta Arora.

14. The first woman Director General of Police (DGP)-
Ans- Kanchan Chaudhary Charlatanry.

15. The first woman chairman of Union Public Service Commission-
Ans- Roze Millian Bethew.

16. The first woman Chief Minister of an State-
Ans- Mrs. Sucheta Kripalani.

17. The first woman President of the United Nation General Assembly-
Ans- Mrs. Vijaya Laxmi Pandit.

18. The first woman pilot in Indian Air Force-
Ans- Harita Kaur Dayal. 

19. The first woman Chief Justice of a High Court –
Ans- Mrs. Leela Seth (Himachal High Court).

20. Who is the first woman President of Indian National Congress ?
Ans- Mrs. Annie Besant.

21. Who is the first woman to climb Mount Everest twice ?
Ans- Santos Yadav.

22. Who is the first woman to climb Mount Everest ?
Ans- Bachendri Pal.

23. The first woman Prime Minister of India ?
Ans- Mrs. Indira Gandhi.

24. The first woman Governor of a State in free India ?
Ans- Mrs. Sarojini Naidu.

25. The first woman Ambassador ?
Ans- Miss C. B. Muthamma.

26. The first woman Judge in Supreme Court ?
Ans- Mrs. Meera Sahib Fatima Bibi.

Leave a Comment