824 Views

If you are Download Motion Class 9 Question Bank PDF as well as MCQ on Motion Questions for Competitive exam then scroll down. Here you can find Important Motion Question for class 9 and all upcoming government job exam.

⇓ To Download Motion General Science Questions Answers PDF Scroll Down

Motion Class 9 Question Bank PDF

1. When a book lying on a desk without any motion with respect to its surrounding with time then it’s called ?
Ans- Rest.

2. Running car is the example of ?
Ans- Motion.

Class 9 Motion Quiz

Question 1
An object covers equal distance in equal intervals of time is called ?
A
Uniform motion.
B
Unilateral motion
C
None of This
Question 2
Ram is cycling on a straight way, then Ram’s motion is called ?
A
Translatory motion.
B
Circular motion.
C
Rectilinear motion.
Question 3
When body moves in a space, then the motion is called ?
A
Two-Dimensional motion.
B
One-Dimensional motion.
C
Three-Dimensional motion.
Question 4
The SI unit of Speed is –
A
cm/s
B
m/s.
C
m/s^2
Question 5
If in oscillatory motion, the amplitude is very small, then the it is said ?
A
Oscillatory motion.
B
Vibratory motion.
C
Rotary motion.
Question 6
When a book lying on a desk without any motion with respect to its surrounding with time then it’s called ?
A
Rest
B
Non Of This
C
Motion
Question 7
The SI unit of Acceleration is –
A
m/s^2
B
m/s
C
km/s
Question 8

If the initial position and final position meet in a same point one a body then the magnitude of displacement is-

A
1
B
0
C
2
Question 9
The time rate of change of displacement of a body is called ?
A
Velocity
B
Speed
C
Non of This
Question 10
Displacement -Time graph when the an object is moving uniform positive acceleration is ?
A
Straight line with positive slope.
B
Curve with negative slope.
C
Curve with positive slope.
There are 10 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
678910
Return

3. If two train are going side by side with the same velocity, then with respect to each other is called ?
Ans- State of Rest.

4. Ram is cycling on a straight way, then Ram’s motion is called ?
Ans- Translatory motion.

5. The motion in which a particle moves along a straight line, is called ?
Ans- Rectilinear motion.

6. The motion in which a particle moves along a circular path then it is called ?
Ans- Circular motion.

7. A body rotates about a axis passing through it then the motion is called ?
Ans- Rotary motion.

8. The motion in which a nut moves to and fro or back and forth repeatedly about a fixed point, then this motion is called ?
Ans- Oscillatory motion.

9. If in oscillatory motion, the amplitude is very small, then the it is said ?
Ans- Vibratory motion.

10. When the position of the object changes only in one direction or moves along a line then the motion is called ?
Ans- One-Dimensional motion.

11. When body move on a plane, then the motion said –
Ans- Two-Dimensional motion.

12. When body moves in a space, then the motion is called ?
Ans- Three-Dimensional motion.

13. The time rate of change of position of the object in any direction is called ?
Ans. Speed. This is scalar quantity.

14. The SI unit of Speed is –
Ans- m/s.

15. If an object covers equal distance in equal intervals of time, then its speed is called ?
Ans- Uniform speed or Constant speed.

16. The ratio of the total distance travelled by the object to the total time taken is called ?
Ans. Average speed.

17. The speed of a particle at any instant of time is known as ?
Ans- Instantaneous speed.

18. Straight line distance between the initial position and final position of any body is known as –
Ans- Displacement.

19. If the initial position and final position meet in a same point one a body then the magnitude of displacement is-
Ans- Zero.

20. The ratio of Displacement and distance is always less than or equal to-
Ans- One (1).

21. The time rate of change of displacement of a body is called ?
Ans- Velocity. This is vector quantity.

22. The time rate of change of displacement of a body is called ?
Ans- Velocity. It is Vector quantity.

Motion Questions Physics For Competitive Exam

Distance Scalar quantity Meter  
Speed Scalar quantity m/s [M^0LT^-1]
Velocity Vector quantity m/s [M^0LT^-1]
Acceleration Vector quantity m/s^2  

23. The velocity of a particle at any instant of time is called ?
Ans- Instant velocity.

24. The time rate of change of velocity of a body is called ?
Ans- Acceleration. It is a vector quantity.

25. Negative acceleration is called –
Ans- Retardation or Deceleration.

26. An object covers equal distance in equal intervals of time is called ?
Ans- Uniform motion.

27. Displacement-Time graph when the an object is at rest is ?
Ans- Straight line parallel to time axis.

28. Displacement -Time graph when the an object is moving with zero acceleration is ?
Ans- Straight line with positive slope.

29. Displacement -Time graph when the an object is moving uniform positive acceleration is ?
Ans- Curve with positive slope.

30. Displacement -Time graph when the an object is moving with negative acceleration is ?
Ans- Curve with negative slope.

Motion in Straight Line Question

Displacement -Time Graph
Rest Straight line parallel to time axis
Moving with zero acceleration Straight line with positive slope
Moving uniform positive acceleration Curve with positive slope
Moving with negative acceleration Curve with negative slope

31. Velocity-Time graph when an object is moving with constant velocity (zero acceleration) is ?
Ans. Straight line parallel to time axis.

32. Velocity-Time graph when an object is moving with positive constant acceleration having some initial velocity is ?
Ans- Straight line.

33. Velocity-Time graph when an object is moving with constant positive acceleration having zero initial velocity is ?
Ans- Straight line passing through the origin.

34. Velocity-Time graph when an object is moving with increasing acceleration having zero initial velocity is ?
Ans- Curve.

Motion Question Class 9

Velocity-Time Graph
Rest Straight line parallel to time axis
Moving with zero acceleration Straight line with positive slope
Moving uniform positive acceleration Curve with positive slope
Moving with negative acceleration Curve with negative slope

35. Three Equation of Motion

v=u+at
s=ut+1/2at^2
v^2 – u^2=2as
Click Here To Download Full Motion MCQ PDF

You are Reading Motion Class 9 Question Bank PDF Questions

36. A car starts from rest and accelerates uniformly at 4 m/^2 from 6 s. Find the velocity acquired by car and the distance it covers during this time.
Ans. 72 m.

37. What is known as Free Fall ?
Ans. When any objects falling towards the earth due to the gravitational force alone, this is called Freely Falling Objects and such fall is called Free Fall.

38. What is called ‘Acceleration due to gravity (g)’ ?
Ans. If an object falls towards the earth, an acceleration is involved, this acceleration is due to the earth’s gravitational pull and is called Acceleration due to gravity. Value of g is 9.8 m/s^2.

39. Three equations of freely falling body-

v= u + gt
h= ut + 1/2gt^2
v^2 = u^2+2gh

40. When an object falls vertically downward then the value of ‘g’ is ?
Ans. Positive.

41. When a subject thrown vertically upward then the value of Acceleration due to gravity (g) is ?
Ans. Negative.

42. If a subjects thrown vertically upwards, its final velocity becomes –
Ans. Zero.

43. If an object dropped freely from a height, its initial velocity is –
Ans. Zero.

44. What is called Projectile motion ?
Ans. When a subject is thrown obliquely near the earth’s surface, its motion on a parabolic path is known as Projectile Motion.

45. What is called Trajectory ?
Ans. The above path followed by any object is called Trajectory.

 

Leave a Reply